انبارها، یکی از بخشهای حیاتی تبادلات تجاریاند و همیشه مملو از اجناس مختلف هستند. هر گونه چشم پوشی در ایمنی انبارهای صنعتی، میتواند فاجعههای بزرگ و ضرر مالی زیادی را به وجود بیاورد و روند کسب و کار را با اختلال مواجه کند. در خوشبینانهترین حالت ممکن، ضرر مالی، از بین رفتن اجناس و مدیریت ناصحیح، تنها بخشی از عواقب انبار ناایمن است.
بارها دیده شده که کارگران یا انبارداران، فقط به دلیل چیدمان ناصحیح یا در نظر نگرفتن استانداردهای لازم، جان خود را از دست دادهاند. حوادث، غیر قابل پیش بینی هستند، اما داشتن آمادگی لازم و رعایت قوانین از پیش تعیین شده، میتواند تأثیر بسیار زیادی در جلوگیری و کاهش اتفاقات این چنینی داشته باشد.
گامهای ایمن سازی انبار
در این بخش شما را با گامهای مهم در ایمن سازی ساختمان انبار و تجهیزاتی نظیر قفسه بندی انبار صنعتی آشنا میکنیم.
گام اول: بررسی و بازدید از سازه
همان طور که احتمالاً خودتان نیز حدس میزنید، ساخت و نگهداری سازه انبار، جزئیات زیادی دارد. کارشناسان و شرکتهای ارائه دهنده خدمات طراحی و اجرای قفسه بندی انبار، به صورت دقیق، روند طراحی، ساخت و بازسازی انبار را بررسی می کنند. بعد از بررسی این افراد، تمام مواردی که وجود آنها در انبار ضروری است به صورت کامل مشخص میشود. پس از این مرحله، وارد گام عملیاتی خواهید شد تا بازسازی آغاز گردد.
اگر هنوز در مرحله طراحی سازه هستید، بهتر است قبل از هر اقدامی با افراد متخصص صحبت کنید. با این روش، سازهی شما از پایه به صورت استاندارد ساخته خواهد شد و در روند فعالیت خود با مشکلی مواجه نمیشوید.
گام دوم: شناسایی نواقص و رفع آنها
با بررسیهای انجام شده، نواقص و مشکلات و حتی اقدامات لازم مشخص میشود و حالا زمان عملی کردن آنها فرا میرسد. استانداردهای مربوط به سازه ممکن است بسته به مشخصات و کاربرد انبار و محصولی که قرار است در آن وارد شود، متفاوت باشد. اما به طور کل، مهمترین ویژگیها و ضروریات مورد نیاز یک انبار صنعتی، شامل موارد زیر است:
سالن انبار باید ضد رطوبت باشد و کف انبار نیز باید از سطح زمین بالاتر قرار بگیرد تا از ورود آب و … جلوگیری کند.
دیوارهها و سقف انبار باید دارای عایق حرارتی و ضدحریق باشند. این کار از آتشسوزی و آسیبهای جدی در هنگام وقوع این حادثه، جلوگیری خواهد کرد.
انبار باید دارای کفسازی قوی و مقاومت بالا در برابر وزن بارهای سنگین باشد. بهترین گزینه برای کفسازی انبار، بتن مسلح است.
درب ورودی انبار باید فلزی، صاف، یکدست و بدون هیچ شکافی باشد.
برق کشی ساختمان انبار باید به صورت استاندارد انجام شود و استفاده از کلید و پریزهای ضد جرقه، الزامی است.
استفاده از لوازم گرمایشی برقی در انبار ممنوع است و در صورت نیاز سیستم گرمایش باید به صورت ایمن و بسته و بعضا موضعی باشد.
گام سوم: قفسه بندی و تجهیز انبار
پس از رفع نواقص مربوط به سازه، حالا نوبت به تجهیز کردن انبار و چیدمان لوازم مورد نیاز است. به این نکته توجه داشته باشید که حتی چیدمان سالن انبار نیز نکات زیادی دارد. بنابراین، برای اطمینان خاطر و جلوگیری از مشکلات احتمالی، بهتر است در این بخش از یک کارشناس کمک بگیرید. به این صورت طراحی سالن کاملاً استاندارد پیش میرود و تا حد زیادی از اتفاقات و حوادث بعدی جلوگیری خواهد شد.
برخی از نکات مهم در تجهیز کردن انبار صنعتی، شامل موارد زیر است:
حتماً باید در انبار از قفسه بندی صنعتی استاندارد استفاده شود. زیرا تنها این قفسهها تحمل وزن بالا را دارند.
چیدمان قفسههای داخل انبار باید مطابق استانداردهای طراحی باشد تا عبور لیفتتراک و تجهیزات آتشنشانی به سادگی صورت گیرد.
تمام تجهیزات مرتبط با سازه انبار باید دارای عایق و ضدحریق باشند و در صورت بروز آتش سوزی، تا 3 ساعت دوام بیاورند.
همه قفسهها باید دارای محافظهای مورد نیاز باشند.
در قسمتهای مختلف سالن باید از علائم راهنمایی و اطلاعرسانی لازم استفاده شود.
سیستم روشنایی و لامپها، حدوداً یک متر از سقف و حداقل یک متر با کالاهای چیدمان شده در قفسه، فاصله داشته باشند.
در قفسه بندی انبار، باید شماره ردیفها و کد بندیها مشخص شود.
اتاق نگهبانی باید به صورت شیشهای ساخته شود تا از دید کافی برخوردار باشد.
در مکانهای تعیین شده توسط کارشناس ایمنی، حتماً کپسولهای آتشنشانی و جعبه کمکهای اولیه قرار گیرد.
سیستم تهویه و هواکش انبار، بر حسب ظرفیت تعیین شود و مد نظر قرار گیرد.
نقش قفسه بندی در امنیت یک انبار چیست؟
به راحتی میتوان گفت که بیشترین تجهیزاتی که در انبارها مورد استفاده قرار میگیرند، قفسهها هستند. قفسه بندی صنعتی میتواند به واحد تجاری شما نظم ببخشد و کار شما را تسریع کند.
اما کار قفسه، تنها نظم دادن به انبار نیست، بلکه فضای سالن را بهینهتر میکند و حجم ذخیره سازی را بالا می برد. هیچ فرقی نمیکند که قصد انبار کردن لباس را دارید یا یک کالای صنعتی، هر چه که هست، باید حتماً از قفسه استفاده کنید.
قفسه بندی انبار، اصول خاصی دارد که در بخش قبل، به تعدادی از آنها اشاره کردیم. اما باید بدانید که انجام ندادن این کار یا استاندارد نبودن قفسهها، مشکلات و هرج و مرج زیادی را در انبار به وجود میآورد. بر همین اساس، وجود قفسه استاندارد از الزامات یک انبار است و نبود آن میتواند باعث ریزش کالاها، فشار محصولات بر یکدیگر و ایجاد ضرر مالی شود.
مزایای بکارگیری قفسه بندی صنعتی در انبارها:
باعث دسترسی سریع و راحت به کالای مورد نظر خواهد شد.
انبار را بهینه میکند و مانع پرت فضای سالن میشود.
از فشار کالاها به هم جلوگیری میکند و دیگر نیاز نیست تا محصولات بر روی هم چیده شوند.
ذخیره سازی کالاهای متنوع در یک انبار را امکانپذیر خواهد کرد.
هزینههای مربوط به انبارداری و میزان بررسیهای کالاهای ذخیره شده را کاهش میدهد.
چگونه میتوانیم از آسیبهای بزرگ در انبارهای صنعتی جلوگیری کنیم؟
تکتک موارد اشاره شده در این نوشته، به نوبه خود باعث میشوند تا از بروز آسیبهای بزرگ و ضرر مالی جلوگیری شود. نکات مربوط به سازه انبار، استانداردهای تجهیز انبار صنعتی و رعایت قوانین مربوط به انبارداری، همه و همه، در حفظ امنیت انبار و کارکنان آن، دخیل هستند.
برای اینکه از اتفاقات جلوگیری شود، لازم است تا به این موارد توجه کنید و الگوهای ایمنی را جدی بگیرید. در کنار تمام این نکات، هیچ وقت از بیمه کردن انبار خود غافل نشوید. ثبت تمام وقایع و کالاهای انبار در هنگام آسیبهای رخ داده، میتواند روند پیگیری حادثه توسط بیمه را تسریع کند و تا حدودی باعث جبران ضررهای مالی شود.
این مطلب را می پسندم
نویسنده:
تاریخ انتشار
- 21 اسفند 1402
- 11:03
تعداد بازدید:
تعداد نظر
- بدون نظر