0%

8 روش کدگذاری و شماره گذاری قفسه های انبار

8 روش کدگذاری و شماره گذاری قفسه های انبار

شماره گذاری قفسه های انبار که به کد گذاری قفسه انبار نیز شناخته شده می باشد، از اصول مهم در انبارداری می باشد که دسترسی به هر قفسه و کالا و ردیف را آسان نموده و مزایای متعددی را به همراه دارد. انبار کارخانجات بزرگ که تعداد ردیف و طبقه و کالاهای موجود در قفسه های بسیار زیاد می باشند، به منظور ثبت اطلاعات کالا و دسترسی آسان به هر یک، لازم است با روش های مختلف، شماره گذاری های معناداری برای قفسه ها تعریف گردد. بهین انبار؛ ارائه دهنده سیستم های قفسه بندی انبار در ادامه به رایج ترین روش ها و اصول در کد گذاری قفسه انبار اشاره خواهد نمود.

مزایای شماره گذاری قفسه های انبار

قفسه بندی های موجود در انبارهای بزرگ صنعتی که هزاران کالا در آنها نگهداری می گردند، با توجه به نوع آنها دارای شکل و ساختارهای متنوعی هستند. ویژگی مشترک در تمام سیستم های قفسه بندی از قبیل قفسه بندی خود راهرو، قفسه بندی بازویی و پالت راک و غیره، طبقاتی بودن آنها می باشد. علاوه بر تعداد زیاد طبقات، هر ردیف از این قفسه ها خود دارای چندین قفسه جدا می باشد که برای چیدمان کالاها مورد استفاده قرار خواهند گرفت. لذا می توان گفت مهم ترین مزایای شماره گذاری قفسه انبار عبارتند از:

  • ثبت درست و سریع کالاهای موجود در هر قفسه بر اساس شماره طبقه و ردیف قفسه
  • دسترسی آسان به هر یک از قفسه ها
  • انبارگردانی آسان در مدت زمان کوتاه
  • کاهش هزینه های انبارداری به دلیل نیاز به اپراتور انسانی کمتر
  • سازمان دهی بهتر انبار و ایجاد نظم در آن
  • هدفمند سازی نحوه چیدمان کالاها در هر قفسه و ردیف
  • جا به جایی و چیدمان آسان کالا

لازم به ذکر است که با کد گذاری قفسه انبار دسترسی به کالاها در مدت زمان بسیار کوتاه صورت گرفته و نیاز به جستجوی زیاد برای پیدا کردن هر کالا نیست. لذا به کارکنان کمتری در انبار نیاز خواهد بود و این می تواند در کاهش هزینه های اقتصادی انبار تاثیر زیادی ایجاد کند.

warehouse barcoding

روش های شماره گذاری قفسه های انبار

با توجه به تعداد کالاهای موجود در انبار، تعداد قفسه ها و ردیف ها می توان روش های مختلفی را برای شماره گذاری قفسه ها انتخاب نمود. قبل از انتخاب روش کد گذاری، لازم است چند اصل مهم مد نظر قرار گیرد که عبارتند از:

  • سالن های انبار با توجه به ظرفیت و نوع کالاها و اندازه و ابعاد آنها و همچنین نوع سیستم قفسه بندی تقسیم بندی شوند
  • قفسه های موجود در انبار بر اساس نوع کالا دسته بندی شوند تا راهروها شماره گذاری گردند.
  • هر طبقه از قفسه بر اساس وزن کالا، تاریخ مصرف و سایر ویژگی ها به گروه های کوچکتری تقسیم گردند

پس از انجام این تقسیم بندی، می توان به شیوه های مختلف شماره گذاری قفسه های انبار را انجام داد. از رایج ترین روش ها و اصول کد گذاری ردیف و طبقات هر قفسه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- کد گذاری قفسه های انبار با اعداد ترتیبی

در سیستم های انبارداری که تعداد قفسه های آنها محدود می باشد، استفاده از اعداد ترتیبی می تواند راهکار مناسبی برای شماره گذاری محسوب گردد. در این روش می توان به عنوان مثال، قفسه های سمت راست را با اعداد زوج و سمت چپ را با اعداد فرد مشخص نمود. این اعداد تنها نشان دهنده هر قفسه می باشد و برای مشخص کردن طبقات و هر یک از ردیف ها و بخش های داخلی آنها نیز باید از اعداد یا حروف به صورت مشخص و معنادار استفاده نمود.

2- کد گذاری با حروف الفبا

از دیگر روش های مناسب برای کد گذاری قفسه های انبار می توان به استفاده از حروف الفبا اشاره نمود. در این روش قفسه ها به ترتیبی که چیده شده اند، از ابتدا تا انتها با حروف الفبا کد گذاری میشوند.

3- شماره گذاری قفسه انبار با اعداد و حروف

در سیستم های قفسه بندی بزرگ از ترکیب اعداد و حروف برای شماره گذاری استفاده می گردد. در این روش شماره یا کد ترکیبی از اعداد و حروف به ترتیب نشان دهنده، ردیف قفسه، طبقه و بخش های داخلی در هر ردیف می باشد. به عنوان مثال، راهرو ها را با اعداد ترتیبی مشخص نمود، ردیف های سمت راست را با اعداد فرد و سمت چپ را با اعداد زوج، طبقات در هر قفسه از پایین به بالا با حروف الفبا و بخش های داخلی با اعداد ترتیبی کد گذاری شوند. 

4- شماره گذاری با بارکد

در این روش از بارکد برای شماره گذاری قفسه بندی انبار استفاده میشود و دقت بسیار بالایی دارد. این روش برای انبارهایی کاربرد دارد که مجهز به دستگاه بارکدخوان هستند و در زمان کوتاه می توان لیست کاملی از اطلاعات کالا و ردیف های قفسه را مشاهده کرد. در انبارهای مکانیزه از این روش شماره گذاری استفاده میشود.

Barcode-Scanning-in-the-Warehouse

5- شماره گذاری با اعداد اعشاری

کدگذاری با اعداد اعشاری یا دیوئی یکی دیگر از روش های شماره گذاری است که می توان بر اساس قوانین تنظیم شده کد را ایجاد کرد. به عنوان مثال می توان برای کالا شماره 20 در ردیف داخلی 4، طبقه 7، ستون 2 و ردیف 2 کد 20/4/7/2/2 در نظر گرفته میشود. ترتیب اعداد بر اساس قوانین انبار می تواند تغییر کند و قانون خاصی برای آن تعریف نشده است.

6- شماره گذاری با اعداد نیومیک

نیومیک یکی از روش های شماره گذاری و کدگذاری قفسه انبار برای انبارهای کوچک با تعداد کم کالا محسوب میشود. این روش که پیچیدگی زیادی دارد در واقع نوعی حروف اختصاری است که به کالا اختصاص داده میشود. با استفاده از نام کالا حروف اختصاری برای شماره گذاری آنها استفاده میشود و به همین دلیل برای انبارهای بزرگ کاربرد ندارد.

7- شماره گذاری ویژه

در انبارهایی که نوع کالا تنوع زیادی دارد از این روش شماره گذاری قفسه بندی انبار استفاده میشود. در این روش کالاها دسته بندی شده و به هر دسته حرف یا عدد خاصی اختصاص داده میشود. سپس دسته بندی فرعی برای کالاها ایجاد میشود و شماره های مناسب به آنها اختصاص می یابد. این روش نیز پیچیده است و بر اساس قوانین انبار ارائه میشود. کارکنان انبار باید ابتدا با معنا و مفهوم و کد هر یک از دسته های اصلی و فرعی آشنا باشند تا در چیدمان و حمل بار با مشکل مواجه نشوند.

8- شماره گذاری مخفی

همان طور که از نام این روش مشخص است، با مشاهده کد نمی توان به معنا و مفهوم آن دست پیدا کرد. این روش ترکیبی از حروف و اعداد و علامت ها است که بر اساس قوانین امنیتی انبار مشخص شده اند. در انبارهایی که سطح امنیت آنها بالا است بیشتر از این روش استفاده شده و حتما باید برای کارکنان آموزش داده شوند.

همان طور که از نام این روش مشخص است، با مشاهده کد نمی توان به معنا و مفهوم آن دست پیدا کرد. این روش ترکیبی از حروف و اعداد و علامت ها است که بر اساس قوانین امنیتی انبار مشخص شده اند. در انبارهایی که سطح امنیت آنها بالا است بیشتر از این روش استفاده شده و حتما باید برای کارکنان آموزش داده شوند.

روش شماره گذاری کارت قفسه انبار

علاوه بر شماره و کد درج شده روی هر قفسه، اجناس و کالاهای موجود در هر بخش نیز با اعداد و حروف مشخص میشوند. به طوریکه روی قفسه ها کارت هایی نصب می گردد که نشان دهنده اطلاعات کالاهای ثبت شده در سیستم هستند. کارت کوچک یا کارت قفسه نشان دهنده اطلاعاتی از قبیل شماره جنس و نوع کالا، حداکثر و حداقل موجودی از آن، واحد شمارش کالا و تاریخ ورود کالا می باشد.

کدام روش شماره گذاری قفسه های انبار را انتخاب کنیم؟

با توجه به اینکه تنوع در این روش ها زیاد است، ممکن است در انتخاب آنها دچار تردید شوید. بر اساس تعداد کالاها، تنوع در نوع آنها، تجهیزات موجود در انبار می توان روش مناسب را انتخاب کرد. در انبارهایی که به تجهیزات بارکدخوان مجهز هستند روش کدگذاری با بارکد گزینه ایده آلی است. در انبارهای کوچک می توان از روش نیومیک استفاده کرد. اگر سطح امنیت انبار بالا است روش شماره گذاری مخفی قفسه های انبار مناسب است.

از این صفحه پرینت یا پی دی اف بگیرید

این مطلب را می پسندم

تصویر admin

admin

شرکت دژپولاد آریانا، طراحی و تولید انواع قفسه های مدرن اداری و کتابخانه، بایگانی ثابت و متحرک ریلی، زونکن های فلزی، مبلمان و دکوراسیون اداری (محصولات چوبی و MDF)، تجهیزات بیمارستانی و آشپزخانه های صنعتی (محصولات استیل)

تاریخ انتشار

تعداد بازدید:

تعداد نظر

اشتراک گذاری